Alkyton logo

Počas horúcich letných dní sa dažďu potešíme nielen my, ale aj naša záhrada. Aby sa z tohto príjemného ochladenia mohla tešiť o čosi dlhšie, túto dažďovú vodu by sme mali aj zbierať. Je to ekologické, ekonomické a v skutočnosti celkom jednoduché.  

Prečo je dažďová voda tak super 

Na rozdiel od vody z vodovodu, ktorá môže obsahovať chlór a iné chemikálie, dažďová voda je prirodzene mäkká a bohatá na minerály. Tie prospievajú rastlinám. Jej mierne kyslé pH (6,2 – 6,8) pomáha udržiavať správnu rovnováhu pôdy, čo sa neskôr odrazí aj na vašej úrode.  

Tým, že sa v dažďovej vode nenachádzajú chemikálie, je aj šetrnejšia k pôdnym mikroorganizmom. Tie sú dôležité hlavne pre zdravie a štruktúru pôdy. Tieto mikroorganizmy pomáhajú rozkladať organický materiál a uvoľňovať živiny, ktoré rastliny potrebujú pre rast.  

Navyše, používaním dažďovej vody ste menej odkázaní na verejné zdroje vody. A tak šetríte aj pitnú vodu. Takto nielen pomáhate vaším rastlinám, ale aj prispievate k ochrane životného prostredia. 

Ako na to 

Začať so zbieraním dažďovej vody nie je žiadna veda. Stačí pár základných vecí a trocha kreativity. 

Najjednoduchší spôsob, ako zbierať dažďovú vodu, je umiestniť pod odkvapy nádrže alebo sudy. Môžu byť plastové, drevené alebo kovové. Na hociktorý z týchto materiálov odporúčame natrieť kvalitnú antikoróznu farbu, aby vám nádoba vydržala viac ako jednu sezónu.

 

 

Kľúčom k úspechu je  správna inštalácia. Nádrž umiestnite na pevný povrch a zabezpečte, aby mala filter na zachytávanie nečistôt, ako sú listy a vetvičky. Nezabúdajte ani na čistenie nádrží a filtrov, aby voda zostala čistá. 

 

 

Dažďovú vodu využijete na 

  1. Zavlažovanie celej záhrady – polievanie trávnika, záhonov a stromov 
  2. Kompostovanie – pomáha udržať správnu vlhkosť, aby sa kompost dobre rozkladal 
  3. Starostlivosť o kvety a okrasné rastliny – dažďovú vodu sa potešia aj vaše izbové rastliny 
  4. Čistenie a umývanie – na čistenie záhradného nábytku, chodníkov, terás, ale aj na umývanie auta

 

 

Ďalej je dobré vedieť 

Čistota zbernej vody – Použitie filtrov na odkvapoch pomáha zachytávať väčšie nečistoty. Pravidelne kontrolujte a čistite tieto filtre, aby ste mali kvalitnú vodu. 

Dobrý uzáver nikdy nie je zlý – Uistite sa, že nádrže sú pevne uzatvorené. Zabránite tak množeniu komárov. Ak používate veľké nádoby, zakryte ich sieťkou alebo vrchnákom. 

Zmiernenie záťaže kanalizačného systému – Zbieranie dažďovej vody, čo i len v menších množstvách, môže výrazne pomôcť kanalizačným systémom a pomôcť s preťažením počas silných dažďov. 

Využitie dažďovej vody v záhrade je jednoduchý a efektívny spôsob, ako šetriť vodu, peniaze a zároveň potešiť svoju úrody a kvety kvalitnou vodou. To najlepšie už príroda ponúka, je len na nás, aby sme to vedeli zužitkovať.