Alkyton logo

Natieranie garážovej brány je príliš zdĺhavá práca na to, aby ste ju robili každý rok. Preto je lepšie zvoliť správnu techniku a kvalitnú antikoróznu farbu. Prečítajte si, ako si dosiahnuť ideálny výsledok. 

Dvakrát plánuj, raz natieraj 

Určite si dopredu vyhraďte dostatok času na dokončenie projektu. Ideálne je vybrať si deň s priaznivým počasím, aby mohla farba dobre uschnúť. Ak maľujete v lete, začnite radšej skoro ráno alebo podvečer, keď nie je veľmi teplo. Vysoké teploty môžu spôsobiť príliš rýchle schnutie farby, čo môže viesť k nerovnomernému vzhľadu. Vyhnite sa natieraniu na priamom slnku alebo vo veľmi vlhkom počasí.  

Ako pripraviť povrch brány 

Predtým, ako siahnete po farbe by ste mali bránu dôkladne pripraviť. Odstráňte akúkoľvek hrdzu, špinu alebo starú farbu – dbajte na to, aby bol povrch čistý, suchý a hladký. To zabezpečí, že sa farba na železo dobre udrží na povrchu a plot tak bude bez zbytočných nedokonalostí. 

Výber antikoróznej farby 

Alkyton, vonkajšia farba na kov, má širokú škálu odtieňov, ktoré sú špeciálne navrhnuté tak, aby odolávali extrémnym poveternostným podmienkam a chránili bránu pred koróziou. Na našej stránke nájdete aj rôzne farebné efekty – či si už zvolíte lesklý, matný, kováčsky či kladivkový efekt, všetky vám zaručia 10-ročnú ochranu pred koróziou. Alkyton je vhodný aj ako farba na plech. Takže ak máte bránu zo železa, plechu alebo s betónovými prvkami, na Alkyton sa môžete spoľahnúť.  

Natieranie garážovej brány 

“Ja návody nečítam, veď načo,” hovoria niektorí majstri. Pri natieraní brány nebuďte hrdinom a návod si smelo prečítajte. Každý produkt ma určitý spôsob aplikácie a čas schnutia. Preto si radšej najprv prečítajte návod. Použite štetec, valček alebo striekaciu pištoľ (podľa návodu) a farbu nanášajte v predpísaných vrstvách. Dbajte na to, aby ste dosiahli rovnomerné krytie a minimalizovali vznik šmúh

Bezpečnosť pri natieraní 

Pri práci s farbami a chemikáliami by ste nemali zabudnúť ani na bezpečnostné opatrenia. Siahnite po ochranných pomôckach, ako sú ochranné okuliare a rukavice. Čo sa oblečenia týka, radšej si oblečte staré roztrhané tepláky či montérky. Farba má vydržať 10 rokov na vašej bráne, nie na vašom oblečení.  

Kvalitne vykonaná práca je investíciou do budúcnosti vášho domova. Ušetríte tak čas aj energiu. Preto sa oplatí vybrať tú správnu farbu a urobiť prácu raz a poriadne.