Alkyton logo

Horúce letné dni sú náročné nielen pre nás, ale aj náš dom. Jeho správna a včasná príprava na vysoké teploty vám pomôže ušetriť peniaze, zvýšiť komfort a ochrániť dom pred poškodením.  

Ak plánujete natrieť celý dom pred letom, siahnite po svetlejších farbách. Tie lepšie odrážajú slnečné žiarenie, čo pomáha znižovať teplotu v interiéri. Ideálne sú naše farby na betón, drevo a kov. A ďalšie tipy, ako sa doma neuvariť, nájdete tu: 

1. Izolácia a tienenie 

Zateplenie stien a strechy výrazne zníži prehrievanie interiéru. To oceníte práve počas horúcich dní, kedy je studená špajza vašou najlepšou kamarátkou. Menej potu na čele vám zaručia aj kvalitné izolačné materiály, z ktorých sa teší aj vaša peňaženka. S nimi si viete úspešne znížiť náklady na chladenie. 

Nezabudnite ani na rolety, žalúzie alebo markízu. Tie zabraňujú prenikaniu slnečných lúčov do interiéru. Závesy, hlavne tie, ktoré neprepúšťajú svetlo, a tieniace fólie na okná sú tiež efektívnym riešením.  

Jednoducho – čím menej svetla, tým menej tepla. 

2. Klimatizácia a ventilácia 

Predtým, ako sa pustíte do nákupu klímy, zvážte, aký typ je pre váš dom najvhodnejší – centrálny, split alebo prenosný. Centrálne systémy sú ideálne pre veľké domy, zatiaľ čo split systémy sú flexibilné a vhodné pre jednotlivé miestnosti. Tie prenosné sú ideálne pre menšie priestory alebo ako dočasné riešenie.  

Klímu a filtre by ste mali aj pravidelne vyčistiť. Čistá klimatizácia = menej bacilov a viac chladenia. Ak klíma nie je vo vašom rozpočte, skúste ventilátor a krížové vetranie – otvorenie okien na opačných stranách domu vytvorí prirodzený prievan, ktorý ochladí interiér. 

 

3. Údržba okien a dverí 

Ak máte na niečo utratiť veľa peňazí, sú to určite kvalitné izolačné okná. Tie znižujú prenikanie (a v zime unikanie) tepla. Dvojsklá a trojsklá sú výborné na udržanie stabilnej vnútornej teploty a tiež znižujú hluk z ulice. 

Nezabudnite si skontrolovať tesnenia na oknách a dverách, aby ste zabránili nežiaducim prievanom a úniku chladeného vzduchu. Jednoduchá a rýchla výmena starých tesnení za nové môže výrazne zlepšiť izolačné vlastnosti vášho domu.  

4. Príprava strechy a odkvapov 

Pravidelne si kontrolujte strechu, či nie je poškodená alebo popraskaná. Poškodená strecha môže spôsobiť, že teplo a vlhkosť preniknú do vášho domu, čo zvyšuje vnútornú teplotu a riziko plesní. Taktiež sa pozrite na vaše odkvapy. Ak sa vám v nich hromadí voda a neodteká, ako by mala, môže to viesť k poškodeniu fasády. Preto si pred letom spravte čas aj na dôkladne vyčistenie odkvapov. 

5. Ochrana kovových častí 

Nezabudnite na ochranu kovových častí vášho domu. Letné horúčavy a vysoká vlhkosť môžu urýchliť koróziu kovových povrchov, ako sú ploty, brány, zábradlia a iné kovové konštrukcie. Použitím antikoróznych farieb môžete tieto povrchy efektívne ochrániť pred hrdzou a predĺžiť ich životnosť 

S týmito tipmi a radami sú udržíte svoj dom príjemne chladný aj počas najhorúcejších dní. Ak ste sa k tomuto článku dostali už v strede leta, tak sa uistite, že tie namáhavejšie práce vykonávate v ranných či večerných hodinách.