Alkyton logo

Pretieranie starého náteru novou farbou nemusí vyjsť podľa vašich predstáv. Šancu na úspech si zvýšite tým, že si vyberiete kvalitnú farbu. S ňou budete mať nielen pekne natretý povrch, ale aj dlhodobú ochranu pred poškodením a koróziou.

Výber farby – vonkajšia antikorózna farba na kov

Ak máte kovové povrchy vystavené vonkajším vplyvom, siahnite po antikoróznej farbe. Táto farba poskytuje ochranu proti korózii a predlžuje životnosť kovových predmetov, ako sú ploty, brány a zábradlia.

Túto antikoróznu farbu viete použiť aj na zárubne. Pri nich často vznikajú mechanické poškodenia. A preto by kvalitná farba na zárubne mala byť pružná, aby odolala praskaniu, a zároveň tvrdá, aby sa na nej neukázali nárazy a škrabance. Odporúčame použiť farby, ktoré majú dobrú priľnavosť k starým náterom a rýchlo schnú.

Železné povrchy potrebujú extra špeciálnu starostlivosť, aby zostali chránené pred hrdzou a vlhkosťou. Preto zvoľte farbu s vysokou krycou schopnosťou a odolnosťou voči mechanickému opotrebovaniu – medzi také patrí farba na železo. Vybrať si môžete z 38 odtieňov.

 

Postup pretierania starej farby

Keď už máte vybranú farbu, môžete sa pustiť do natierania. Stačí dodržať tento jednoduchý postup:

  1. Pred použitím farbu dôkladne premiešajte.
  2. Naneste ju v rovnomerných tenkých vrstvách.
  3. Počkajte, kým prvá vrstva zaschne, a po 16 hodinách naneste ďalšiu vrstvu.
  4. Po zaschnutí farby skontrolujte povrch a v prípade potreby naneste ďalšiu vrstvu.

 

Niekedy sa však môže stať, že sa farba po čase odlúpi. V tom prípade postupujte podľa týchto krokov:

  • Odstráňte prach, špinu a mastnotu. Použite čistiaci prostriedok a vodu.
  • Obrúste starý náter a odstráňte odlupujúce sa časti. Týmto spôsobom vytvoríte drsný povrch, na ktorý sa nová farba lepšie priľne.
  • Ak je na povrchu hrdza, použite drôtenú kefu alebo brúsny papier na jej odstránenie.
  • Následne farbu aplikujte podľa vyššie uvedeného návodu.

Výber kvalitnej farby hrá dôležitú rolu pri natieraní starej farby. Nezabúdajte na dôkladnú prípravu povrchu a správnu aplikáciu, aby ste dosiahli najlepšie výsledky.