Alkyton logo

Pri príprave kovových povrchov pred natieraním je jedným z najdôležitejších krokov dôkladné odmastenie. To zabezpečí, že sa vonkajšia antikorózna farba na kov dokonale prichytí a poskytne dlhodobú ochranu proti korózii. Či už ide o farbu na železo alebo farbu na plech, dôkladná príprava je kľúčom k úspechu.

Prečo to bez odmastenia nejde

Kovové povrchy môžu byť pokryté olejmi, mastnotami a inými nečistotami, ktoré výrazne znižujú priľnavosť farby a efektívnosť antikorózneho náteru. Bez odstránenia sa môže farba ľahko odlupovať alebo dokonca spôsobiť predčasnú koróziu pod náterom.

Metódy odmasťovania

  • Odstraňovačmi a čističmi

Na odmastenie kovových povrchov sa často používajú odstraňovače alebo čističe. Tieto produkty sú špecializované tak, aby efektívne odstránili oleje, mastnoty a iné nečistoty bez poškodenia samotného kovu.

  • Mechanickými spôsobmi

V niektorých prípadoch, najmä ak je povrch veľmi mastný alebo ak je kov už čiastočne skorodovaný, môže byť potrebné, okrem štandardného odmastenia, použiť aj mechanické spôsoby čistenia. To zahŕňa ručné, prípadne strojové očistenie povrchu a brúsenie, aby ste povrch nielen odmastili, ale aj zbavili odlupujúcich sa častíc a odstránili existujúcu hrdzu.

Ako vybrať správny produkt

Najskôr je dôležité zvážiť aký typ kovu a v akom  stave idete odmasťovať. Produkty na báze alkoholu môžu byť vhodné pre ľahké a rýchle odmastenie menších plôch, zatiaľ čo silnejšie chemikálie, ako je acetón alebo toluén, sú lepšie na silne zanesené povrchy. Na trhu je dostupná aj celá rada alkalických detergentov, šetrnejších ku životnému prostrediu. 

Dobrá rada: Vždy je dôležité dodržiavať bezpečnostné pokyny a používať ochranné vybavenie a dbať na dobré vetranie v priestore, aby sa chemické výpary nenahromadili, čo by mohlo viesť k ohrozeniu zdravia. Taktiež, pred aplikáciou základného náteru nechajte povrch kovu úplne vyschnúť. Aplikácia farby na vlhký povrch môže spôsobiť bubliny alebo odlupovanie.

Ako vybrať správnu antikoróznu farbu

Keď máte povrch odmastený a očistený, je čas na výber antikorôznej farby. Najprv zvážte, v akom prostredí sa povrch nachádza. Viete tak zaručiť dlhodobé zachovanie kvality, vzhľadu a životnosti povrchov. 

Vhodne zvolený a aplikovaný náter dokáže predĺžiť životnosť kovových povrchov (zábradlia, brány, strechy, ploty a pod.) aj o desiatky rokov. Pre povrchy, ktoré si vyžadujú vysokú tepelnú odolnosť sú vhodné žiaruvzdorné farby. Alkyton v spreji je zase vhodný pre rýchlu opravu škrabancov

S antikoróznymi farbami Alkyton získate až 10-ročnú ochranu kovových povrchov a svojimi vlastnosťami ako je pružnosť a UV stabilita, uspokojí aj vysoké estetické nároky. Poskytujú tiež dostatočnú odolnosť voči poškodeniu, ako sú odreniny alebo škrabance.

Ochrana železných alebo plechových povrchov

Železo, oceľ, prípadne plech sú najrozšírenejšie kovové povrchy. Farba na železo s antikoróznymi účinkami zaisťuje, že železné či plechové povrchy zostanú dlhodobo odolné voči hrdzi. Ak máte problém so zoxidovaným pozinkovaným plechom, tou správnou voľbou je základná farba Galvinol v kombinácii s antikoróznou farba na plech.

Či už natierate železo, plech alebo akýkoľvek iný vonkajší povrch, odmastenie je dôležitým krokom, ktorý by ste nemali vynechať. Zabezpečíte tak maximálnu priľnavosť a efektívnu dlhodobú ochranu vonkajšej antikoróznej farby.