Alkyton logo

Správne schnutie farby je dôležitý krok k tomu, aby vám náter vydržal čo najdlhšie. V tomto článku vám poradíme, ako urýchliť schnutie farby a zároveň zabrániť poškodeniu čerstvo natretého povrchu.

Výber správnej farby

Pri výbere farby je dôležité zvoliť kvalitné produkty. Tie zaručia rýchle a rovnomerné schnutie. Napríklad, vonkajšia antikorózna farba na kov je ideálna pre ochranu kovových povrchov pred hrdzou a zároveň rýchlo schne. Farba na železo a farba na plech sú špeciálne navrhnuté tak, aby sa dobre prichytili k povrchu a zabezpečili, že náter nepopraská.

Príprava povrchu

Pred natieraním je dobré dôkladne pripraviť povrch. Uistite sa, že je čistý, suchý a zbavený nečistôt. Na odstránenie starých farieb použite čistiace prostriedky a brúsny papier.

Aplikácia farby

Pri nanášaní farby je dôležité používať správnu techniku. Nanášajte farbu v tenkých vrstvách, aby sa rýchlejšie zaschla. Použité kvalitné štetce alebo valčeky, s ktorými viete rovnomerne naniesť farbu. Každú vrstvu nechajte dôkladne zaschnúť pred nanesením tej ďalšej, ideálne si prečítajte pokyny na farbách.

Šikovný tip: Ideálna teplota pre schnutie farby je medzi 18-25°C a vlhkosť by mala byť čo najnižšia. Ak natierate v interiéri, nezabudnite miestnosť dobre vyvetrať. V exteriéri sa snažte natierať v ranných alebo popoludňajších hodinách.

Pomocné metódy na urýchlenie schnutia

Ak sa vám nechce čakať alebo vás tlačí čas, skúste:

Ventilátory: Zabezpečia lepší prietok vzduchu a urýchlia odparovanie rozpúšťadiel z farby.

Urýchľovače schnutia: Existujú špeciálne prísady, ktoré môžete pridať do farby, aby sa skrátil čas schnutia. Vždy však postupujte podľa pokynov výrobcu.

Ochrana náteru počas schnutia

Aby ste predišli poškodeniu čerstvo natretého povrchu, dodržujte tieto tipy:

  1. Udržujte prostredie čo najčistejšie, aby sa prach a nečistoty neprilepili na čerstvý náter.
  2. Vyhnite sa natieraniu počas daždivých dní a dbajte na to, aby sa na čerstvý náter nedostala voda.
  3. Ak natierate v interiéri, použite fólie na zakrytie okolitých plôch, aby ste predišli ich znečisteniu.

Dodržiavaním týchto tipov a používaním vhodných produktov dosiahnete nielen rýchlejšie schnutie, ale aj dlhšiu životnosť náteru.