Alkyton logo

Alkyton, vonkajšia antikorózna farba na kov, je známa tým, že ju môžete naniesť priamo na hrdzu. Farba koróziu efektívne zastaví, no povrch nevyhladí. Preto odporúčame povrch dôkladne vyčistiť od oleja, špiny, starej farby a hrdze. Ako na to? 

1. Mechanické čistenie 

Použitie drôtenej kefky alebo brúsneho papiera je najbežnejší a často aj najúčinnejší spôsob. Táto metóda je vhodná pre menšie plochy a menej citlivé materiály. Ak ide o silne skorodovaný povrch, ktorý sa nedá úplne očistiť, ale len zbaviť odlupujúcich sa častí, skúste Penetrátor. Ten viete naniesť priamo na hrdzu. Vďaka jeho zloženiu s rybím olejom vytláča vzduch a vlhkosť na povrch. 

2. Chemické odstraňovače hrdze a odmasťovače 

Na odmastenie a vyčistenie kovových povrchov sa často používajú chemické odstraňovače alebo čističe. Tieto produkty sú špecializované tak, aby efektívne odstránili oleje, mastnoty a iné nečistoty bez poškodenia samotného kovu. V tomto prípade odporúčame siahnuť po ochranných rukaviciach a priestor dobre vyvetrať. 

3. Strojové čistenie 

Používajú sa rôzne druhy brúsnych nástrojov a zariadení, tlaková voda prípadne pieskovacie zariadenia, s ktorými viete odstrániť aj najtvrdohlavejšiu hrdzu, či pozostatky starej farby. Tieto pomôcky odstránia hrdzu podobne ako vy s brúsnym papierom, len 300-krát rýchlejšie. Tento postup je vhodný pre veľmi skorodované kovové povrchy, pri ktorých iné metódy nepomohli. 

Tieto spôsoby čistenia sú vhodné pri začiatočnej, ale aj pokročilej korózii. Vtedy môžete použiť aj farby Alkyton priamo na hrdzu. Keď však ide o koróziu, ktorá zasiahla aj štruktúru materiálu, mali by ste zhodnotiť, či sa renovácia vôbec oplatí. 

Výber správnej farby 

Po tom, ako ste hrdzu odstránili, je čas naniesť kvalitnú antikoróznu farbu. Alkyton má širokú škálu produktov špeciálne určených pre boj proti korózii. Či už chcete natrieť plot, bránu, strechu alebo stenu v dielni, u nás nájdete riešenie pre každý povrch. 

Medzi základnú radu patrí Alkyton Hladký. Je vhodný ako farba na plech, drevo, kov či betón. V ponuke je 38 odtieňov v lesklom, matnom, pololesklom a metalickom prevedení. 

Potrebujete natrieť gril či krb? Skúste Alkyton Žiaruvzdorný. Ide o farbu s vysokou tepelnou odolnosťou až do 750°, ktorá chráni a esteticky upravuje tepelne namáhané povrchy. 

Alkyton je taktiež vhodný ako farba na zárubne. Ak potrebujete farbu na zárubni rýchlo opraviť, siahnite po Alkyton sprej. Ten je určený na rýchlu opravu škrabancov a poškodení na povrchoch. 

Použitím týchto metód a produktov môžete efektívne obnoviť a ochrániť vaše povrchy, zabezpečiť dlhú životnosť a zároveň zachovať estetiku. Ak vás zaujíma, čím odmastiť kov pred nanesením základného náteru, prečítajte si náš článok.