Alkyton logo

Korózia je bežný problém pri rôznych železných povrchoch, ktoré kvôli nej strácajú svoju funkčnosť, vyhovujúci vzhľad, bezpečnosť. Zároveň sa výrazne skracuje ich životnosť. Existuje viacero spôsobov ako sa proti korózii brániť, avšak ten najjednoduchší a najdostupnejší je aplikovať na kovový povrch antikorózny náter. Ten s koróziou aktívne bojuje a zároveň šetrí vaše peniaze a čas strávený pri opravách natretých povrchov.

Výber správnej antikoróznej farby

Pri výbere vhodnej farby najprv zvážte, v akom prostredí sa nachádza povrch, na ktorý budete farbu nanášať. Existuje nekonečné množstvo variácií natieraných plôch. Korózia v bežných interiéroch nie je až tak nebezpečná, no z estetického hľadiska vás rozhodne nepoteší. V exteriéroch hrá samozrejme hrdza rozhodujúcu úlohu.

S antikoróznymi farbami Alkyton získate až 10-ročnú ochranu kovových povrchov a svojimi vlastnosťami ako je pružnosť a UV stabilita, uspokojí aj vysoké estetické nároky. Okrem kovu ho môžete natrieť aj priamo na betón alebo drevo. Poskytuje tiež dostatočnú odolnosť voči poškodeniu, ako sú odreniny alebo škrabance.

Pre povrchy, ktoré si vyžadujú vysokú tepelnú odolnosť sú vhodné žiaruvzdorné farby. Alkyton v spreji  je zase vhodný pre rýchlu opravu škrabancov. Vhodne zvolený a aplikovaný náter dokáže predĺžiť životnosť kovových povrchov (zábradlia, brány, strechy, ploty a pod.) aj o desiatky rokov.

Farba na zárubne a jej ochranné vlastnosti

Zárubne dverí sú vystavené neustálej vlhkosti a teplotným zmenám, čo vedie k ich rýchlej korózii. Ideálna farba na zárubne je Alkyton Hladký, ktorý vytvára na povrchu ochrannú bariéru, ktorá zabraňuje priamemu kontaktu s vlhkosťou. Vďaka tomu sa výrazne predlžuje životnosť a znižujú náklady na ich výmenu alebo údržbu.

Ako správne natrieť zárubňu

  1. Skontrolujte či sú zárubne bez odlupujúcich sa zvyškov starých farieb.
  2. Zárubne poriadne očistite a odmastite.
  3. Povrch starého náteru prejdite brúsnym papierom – povrch tak zostane drsný a farba sa lepšie nanesie. 
  4. Na okolité steny a podlahy nalepte maliarsku pásku alebo fóliu. 
  5. Náter môžete aplikovať priamo na zárubňu. Ak je povrch silne skorodovaný, odporúčame použiť Penetrátor

Ochrana železných alebo plechových povrchov

Železo, oceľ, prípadne plech sú najčastejšie vyskytujúce sa kovové povrchy. Farba na železo s antikoróznymi účinkami zaisťuje, že železné či plechové povrchy zostanú dlhodobo odolné voči hrdzi

Vhodnou farbou na akékoľvek železo je Alkyton Hladký , Kladivkový, Kováčsky alebo Žiaruvzdorný. Výber konkrétneho produktu závisí od požadovaného efektu a miesta. Ak máte problém so zoxidovaným pozinkovaným plechom, tou správnou voľbou je antikorózna farba na plech. Siahnite po tých istých produktoch od Alkytonu, ako pri železe.

Ako natrieť železo alebo plech

  1. Ak je železo skorodované, očistite ho brúsnym papierom alebo kefou a následne použite Penetrátor.
  2. Po zaschnutí môžete povrch železa alebo plechu natrieť požadovanou farbou Alkyton. Ak je železo bez korózie, odporúčame zvoliť si priamo antikoróznu farbu Alkyton, prípadne rýchloschnúci základný náter Primer alebo náter s vysokým obsahom zinku 
  3. V prípade potreby aplikujte viac vrstiev antikoróznej farby pre zvýšenie ochrany.
  4. Po natretí povrchu všetkými vrstvami nechajte pred ďalším použitím náter kompletne zaschnúť.

Antikorózne farby chránia železné povrchy nielen pred vlhkosťou, ale aj mechanickým poškodením. Vďaka tomu môže byť železo využívané bez obáv z rýchleho opotrebenia. Pozrite si našu širokú ponuku produktov vhodných na ochranu proti hrdzi.